Jahanje

Jahanje je stran, kjer lahko dobite koristne podatke o konjih, jahanju in prireditvah povezanih s konji.

Terensko jahanje

Posted in jahanje, konji, terensko jahanje with tags , , on februar 10, 2011 by gvin
Terensko jahanje je povezano z vzdržljivostjo konja in jahalca. Jahač mora imeti veliko kondicije in biti pripravljen na vse razmere. Konja ne sme preveč naprezati, saj mu s tem jemlje energijo, izbrati mora lažje poti, če misli odiiti daleč, lahko pa tudi težje, če želi, da jahanje traja dlje časa. Potovanje mora imeti natančno določeno pot in vedeti mora kje se bo ustavil, saj se mora konj po vsaki uri gibanja ustaviti in spočiti za pol ure, ali pa po dveh urah, mora počivati eno uro. Jahač se mora prilagajati konju in ne smejo biti pomembne samo njegove želje. Za terensko jahanje je potrebno imeti dodatno opremo za konja v primeru kakšne poškodbe ali pa poškodbe jahača. Konji so zelo občutljivi, zato mora jahač tudi paziti kaj bo jedel in kje ga bo napajal, saj niso vse vode primerne za konja.

Terapevtsko jahanje

Posted in jahanje, konji, terapevtsko jahanje with tags , , on februar 8, 2011 by gvin
Terapevtsko jahanje je jahanje konj, ko se združijo 3 različna področja, ki so medicina, šport in pedagogika. Na medicinskem področju želimo med jahanjem in z gibi, ki jih delamo na konju izboljšati gibanje človeka, ki je na konju in povzročiti boljše delovanje notranjih organov. Pri ljudeh tudi povzroča boljše počutje, saj smo med jahanjem ne mislimo na druge stvari, kot pa na našo pot jahanja in gibanje s konjem. Drugo področje je šport, med jahanjem se razgibamo in je tudi športna kategorija. Med terapevtskim jahanjem, se gibljemo na konju, za daljše podvige potrebujemo tudi kondicijo. Zadnje področje pa je pedagogika, ki jo uporabljajo trenerji jahanja, ki učijo jahalce pravega dela s konjem in dresirajo konja in ga učijo različnih trikov ali določenih gibov, ki jih uporablja. Ko se vse to združi vse to povezuje konj.

Jahanje

Posted in jahanje with tags on februar 6, 2011 by gvin
Jahanje je stik človeka v sožitju z drugim živim bitjem, konjem. Človek se na skupno premikanje odziva pozitivno in se ne obremenjuje z gibi, ki jih konj počne. Konj se s prvimi stiki s človekom mogoče takoj še ne počuti dobro, a s časoma se mora, saj druga med konjem in človekom ne nastane neka povezava, ki jima omogoča dobro skupno delovanje. Konj lahko kdaj tudi zavrne stik s človekom, ob takem primeru mu damo drugega partnerja za jahanje. Jahanje na človeka vpliva pozitivno, saj pomaga k boljšemu delovanju notranjih organov človeka. Jahanje in gibi, ki jih delamo med jahanjem lahko so lahko za človeka tudi terapevtskega pomena. Jahanje je sedenje na konju, vendar se vseeno premika celo telo, ko se na konju zibljemo s korakom konja.

Blog - NajBlog.si